Search Console, Google’ın sunduğu, Google arama sonuçlarında web sitelerinin yerlerini izleme, yönetme ve sorun giderme amaçlı bir ücretsiz hizmettir.
Google arama sonuçlarında çıkmak için Search Console’a kayıt gerekmez. Search Console, Google’ın web sitelerini nasıl gördüğünü tespit ederek, gerektiğinde iyileştirmeler yapmaya yarar.

Özel Programlama: Özel Programlama Dili

Search Console Hizmetleri:

Arama Görünümü: Web sitesinin, arama sonuçlarındaki görüntüsünü gösterir. Arama görünümü çeşitli faktörlerden etkilenir ve tıklanma oranını etkiler.


•    Yapılandırılmış Veri: Google, web sitesinde bulduğu yapılandırılmış verileri toplar. Grafik, yapısal verilerin sayı ve hatalarını gösterir. Hataları düzeltmek için rapor indirilir. İndirilen rapor Yapısal Veri Test Aracı ile çalıştırılarak hatalı diye tanımlanır. Sorunların çözümü için önerilerden yararlanılabilir.
•    Veri İşaretleyici: Yapılandırılmış veriler kullanılacağı zaman back ve end kısmına erişilemiyorsa Veri İşaretleyici kullanılarak, yapılandırılmış veriler kullanılabilir. Bir sayfanın URL’siyle başlanır ve bilgi türü seçilir. Ardından işaretlemeye başlanabilir. Bir öğe işaretlendiğinde, etiket seçmek için bağlan menüsünü kullanılır. İşaretlenen bilgiler sağ kenar çubuğunda görünür. Hata yapılırsa etiket temizlenebilir. Sayfada görünmeyen bilgiler manuel girilebilir. Dişli çark simgesi kullanılarak eksik etiketleri ekleme komutu seçilebilir.
•    HTML İyileştirmeleri: Meta açıklamaları, başlıklar ve dizine eklenemeyen içerikler hakkında tüm hataları toplayıp raporlar. Bu rapor genellikle, yinelenen içerikleri araştırmada kullanılır.
•    Web Site Bağlantıları: Ziyaretçilerin web sitesinde gezinmelerine yardımcı olmaya yarar. Ziyaretçilerle ilgili ayrıntılı sayfalara kısayollar içerir.

SEO: Webmaster Tools Nedir?

Arama Trafiği 

Ziyaretçilerin konumları, backlinkler ve dâhili link yapısı incelenebilir.
•    Arama Analizi: Search Console’da en çok kullanılan raporlardandır. Google’dan gelen organik trafiğe ilişkin bilgi verir. Popüler aramalar, sayfaları, ülkeleri ve cihazlar görülebilir.
•    Dâhili Linkler: Dâhili ve harici linkler, sayfa sıralamalarında üst sıralara yükselmeye yardımcı olur. İç bağlantılar raporundan en fazla dahili bağlantı alan sayfalara bakılarak, gereken değişiklikler yapılabilir.
•    Manuel İşlemler: Yürürlükteki Google cezalarından haberdar olunabilir. Ceza alındığında sayfa dolar.
•    Uluslararası Hedefleme: Bazı web siteleri, özel içeriklerle uluslararası hit almaya çalışıyorlar. Her sayfanın dil ve coğrafi hedefini belirlemek için ‘hreflang’ etiketi kullanılır. Bu etiket yanlış uygulanırsa sorun çıkarabilir. Dolayısıyla, uluslararası hedefleme raporu mutlaka kontrol edilmelidir. Belirli bir ülkeden hit almak için ikinci sekme kullanılabilir. Ancak, ikinci sekme yalnızca com, .net, .org gibi genel alan adları için kullanılabiliyor.
•    Mobil Kullanılabilirlik: Eğer mobil kullanım raporu boşsa, web sitesi mobil uyumludur. Hatalara ve hatalardan etkilenen tüm sayfalara bakılabilecek bir rapor çıkar.

SEO: Bilmeniz Gereken 5 SEO Kuralı

Google Dizini 

Web sitesinin kaç sayfasının dizinlendiği ve istenmeyen URL’ler tespit edilebilir.
•    Dizin Durumu: Dizinlenen sayfa sayısını gösterir. Dizinlenmesi engellenen ve istek halindeki URL’ler burada görüntülenmez.
•    Engellenen Kaynaklar: Dizinlenmesi engellenen tüm sayfalar burada görüntülenir.
•    URL’leri Kaldır: Bir sayfa, zaten dizinlenmişse ve kısa sürede çözülmek isteniyorsa, bu özellik kullanılır. Evvela istenmeyen URL’lerin dizinlenmeleri engellenir. Kaldırma isteği öncesinde URL’nin engellenip engellenmediği mutlaka kontrol edilmelidir. Tek tek URL kaldırma yerine tüm dizin de kaldırılabilir. Kaldırma istekleri, gerektiğinde iptal edilebilir.