WordPress, dünyadaki en popüler web sitesi oluşturucu ve içerik yönetim sistemidir ve 76 milyondan fazla bloga ve dünyadaki her türlü web sitesinin tahmini yüzde 30’una sahiptir. WordPress, yeni başlayan biri olsanız bile kurulumu ve kullanımı ücretsiz ve kolaydır, ancak deneyimli kullanıcıların kodunu gerektiği gibi özelleştirmelerine de izin verir. WordPress’in bu kadar yaygın kullanılmasının bir nedeni, geniş bir tema dizisidir. Ancak, yine de bunların hepsi arasında mükemmel bir tema bulamıyorsanız, çok az kodlama gerektiren mevcut bir temadan ücretsiz bir WordPress teması oluşturmak mümkündür.
Site: Sitede Yedek Almak
WordPress Temaları Nasıl Çalışır?
WordPress teması, bir WordPress sitesi için tema çerçevesi oluşturan kaynak kodun üzerine yerleştirilmiş bir dizi HTML kodudur. Bir tema kaynak kodun bir parçası olmadığından, sitenin yapısını etkilemeden değiştirilebilir. Tema dosyaları, tüm sayfaların ve gönderilerin aynı renkler, arka planlar ve yazı tipleri gibi özellikleri paylaşması için tüm web sitesinin görünümünü ve düzenini birleşik bir şekilde oluşturmak için kullanılan bir şablon oluşturur.
Aslında bir WP sitesi oluşturmaya başlamak için bir WP temasının yapısını anlamanız gerekir. Öncelikle, WordPress’i yerel makinenize www.wordpress.org adresinden indirin ve gerekli tüm dosyaları açın. Daha sonra wp-content> temalarını bulmanız gerekir.
En Uygun Web Tasarım: Web Tasarım Uygun Fiyatlar
WordPress Başlangıç Temasını Sıfırdan Oluşturma
Temalar bölümüne ulaştığınızda, önceden yüklenmiş birkaç tema göreceksiniz. Geçerli konumda, oluşturmak istediğimiz temanın adıyla yeni bir klasör oluşturacağız. Bootstrap ile temiz bir site kurmayı planladığımızdan, buna ScanWP starter adını vereceğiz.
Sahip olmanız gereken ilk dosya style.css dosyasıdır. En üstteki dosyaya, WP’ye temanızın adının ne olduğunu bildiren birkaç yorum girmek istersiniz. Yorum dizesine (/ * text * /), temanızın adını, URL’sini, yazar adını, temanın açıklamasını, sürümünü açıkça, lisans, etiketler ve metin alan adını yazmak istersiniz. İşte tüm bunların ne anlama geldiğinin bir özeti:
- Tema Adı: Kendinden açıklamalı, izleyiciye yöneticinizde gördüğünüz temanın adını söyler.
- Tema URL’si: Diğer kişilerin temayı indirmek için kullanabileceği URL.
- Yazar: Gerçek geliştiricinin adı.
- Açıklama: Temanızla ve kime yönelik olduğuyla ilgili her şeyi yazın.
- Sürüm: Temayı WordPress dizinine yüklemeyi planlıyorsanız sürüm numarası.
- Lisans: Yorumu GNU lisansıyla bırakın, açık kaynak yapın.
- Etiketler: Kullanıcıların temanızı WordPress dizininde bulmak için kullanabileceği kategori.
- Metin Alanı: Bunun hakkında fazla konuşmayacağız, ancak temanızı çeviren kişilerin kullandığı ad
Bu şekilde, temayı gerçekten etkinleştirmeden önce ekleyecek sadece 2 dosyamız daha var. Bu iki dosya function.php ve index.php’dir. Bu 2 dosyayı, içine tek bir kod satırı eklemeden ekleyebilirsiniz. Temanız artık etkinleştirilebilir. Ancak, gerçekten etkinleştirmek için bir WP kurulumuna ihtiyacınız vardır.
Web Tasarım: Web Site Tasarım Standartları
Tema Etkinleştirme
Tek yapmanız gereken kök klasörden wp-içerik klasörüne gitmek ve daha önce bulunduğumuz yer olan temalar klasörüne doğru hareket etmektir. Şimdi tema adımız ve içinde 3 dosya bulunan bir klasöre sahip olmalıyız. Yani style.css, function.php ve index.php dosyası.
Şimdi yeni temayı etkinleştirmeye ve geliştirmeye hazırız. WP kurulumunuza giriş yapın, giriş sayfasına yönlendirileceksiniz. Oturum açmak için kullanıcı adınızı ve şifrenizi eklemeniz yeterlidir. Sizi doğrudan temalar sayfasına götüren Görünüm sekmesine gidin.
Artık temanızın temalar sayfasında bulunduğunu göreceksiniz. Şimdi tek yapmanız gereken Etkinleştir düğmesine tıklamaktır ve tema şimdi kullanılmaktadır